През 1776 г. – САЩ за първи път в света използват

...
През 1776 г. – САЩ за първи път в света използват
Коментари Харесай

На този ден: Румъния връща Южна Добруджа на Царство България

През 1776 година –  Съединени американски щати за първи път в света употребяват подводница  (Американ Търтъл) за военни цели.
Прочетете още
През 1855 година –  Състои се коронацията на Александър II  в Московския кремъл.

През 1883 година – Съставено е  първото в българската история съдружно държавно управление , отпред с Драган Цанков.

1886 година –  Княз Александър I Батенберг абдикира от българския трон под натиска на Русия и дефинитивно напуща страната ; формирано е държавно управление отпред с Васил Радославов и регентство в състав Стефан Стамболов, Петко Каравелов и Сава Муткуров.

През 1897 година – Поетът  Иван Вазов е назначен за министър на образованието.

През 1913 година –  Избухва Охридското въстание на българското и албанското население против сръбската власт в Македония . Избухването на въстанието и прогонването на сръбските войски от Дебърско, Стружко и Охридско подтикват сръбокото правителотво да разгласи, че е почнала „ нова война “. Още на 11 септември е публикуван кралски декрет за готовност. За потушаване на въстанието с изключение на постоянната войска са мобилизирани в допълнение към 100 хиляди бойци.

През 1940 година – Подписана е Крайовската конвенция, според която Румъния връща Южна Добруджа на Царство България.

През 1954 година –  Открит е Паметникът на Съветската войска в центъра на София.  Паметникът на Съветската войска е монумент, ситуиран в Княжеската градина, в центъра на българската столица София, отдаден на руската Червена войска. Построен през 1954 година, 10 години след Съветско-българската война и Деветосептемврийския прелом от 1944 година, през днешния ден паметникът е предмет на разгорещени разногласия по отношение на неговото значение, предопределение и бъдеще. След 2011 година той става обект на няколко акции, най-често израз на митинг по отношение на политиката на някогашния Съветски съюз и модерна Русия.



1964 година – Край Габрово е открит  Архитектурно-етнографският музей „ Етър “.  В ЕМО „ Етър “ се намира единствената в България колекция на национална техника на вода. Тя съдържа 10 експоната и е една от богатите и добре проведени механически сбирки измежду европейските музеи навън. Това е повода, водното колело да се трансформира в емблема на Етъра. Най-важната специфичност на сбирката е, че всички обекти са в деяние, по този начин както в предишното. Занаятчийска чаршия показва 16 мостри на балканската архитектура, разкриващи самобитния гений на възрожденските строители.



Роден на този ден е Тодор Живков.  Той е изтъкнат политик от Българската комунистическа партия, който в Народна република България сред 1954 и 1989 година заема най-високите управителни постове – първи секретар и общоприет секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия, ръководител на Министерския съвет на Народна република България и ръководител на Държавния съвет на Народна република България. Живков е бил и кмет на София. Като участник в партизанското придвижване употребява псевдонима Янко. По време на ръководството си и по-късно е прочут с прозвищата Бай Тошо, Тато, Първия секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР